Viktig info om fritt verkstedvalg

Ikke la deg fortelle av merkeverksted at du kun kan reparere bil hos dem. Du kan fritt velge verksted, også for karosseri og lakk selv om bilen er innenfor garantiperioden.

Det er ikke uvanlig å se opp til 7 års garanti på nyere biler. Noen har enda lengre garanti på rust. En stor andel av befolkningen tror de mister rust og fabrikkgaranti om de går til andre verksteder en der de kjøpte bilen. Dessverre er dette kun basert på misforståelser og i noen grader feil kommunikasjon fra merkeverkstedene. EU og EØS regler sikrer norske bileiere fritt verkstedvalg, dvs. du kan selv velge mellom alle autoriserte verksted, også når bilen er ny og innenfor garantiperioden. Konkurransetilsynet i Norge  har også avklart at fritt verkstedvalg ikke skal gå ut over verken nybilgaranti eller rustgarantiene.

Terskelen for å kondemnere en nyere bil er høyere, noe som medfører til at relativt omfattende karrosseriskader utbedres. Hva skjer da med rustgaranti. Nyere biler har ofte galvaniserte overflater og vil raskere kunne ruste om disse blir skadet om de ikke repareres på riktig måte. Utføres det av et autorisert verksted vil en beholde rustgaranti på bilen.

For å unngå tvist mellom deg og bilforhandler bør du ta vare på dokumentasjonen eller benytte et verksted som har arkiv og kan hjelpe deg i ettertid. Kontakt Stavanger Auto for å høre hvordan vi dokumenterer den jobben som blir utført.

Forbrukermakt
Mulighetene som ligger i fritt verkstedvalg fører til større mulighet for forbruker til å innhente flere tilbud utenfor merkeverkstedene og ofte spare penger.

Hva er forskjell på garanti og reklamasjon?
Det er mange forbrukere som ikke forstår forskjell på de begreper som benyttes.

Reklamasjonsretten er ifølge kjøpsloven av 2002, en rett til å klage på mangler ved en vare innen en bestemt tidsfrist, normalt to år. For ting som er ment til å ha lengre levetid, eksempelvis motor, drivverk, understell osv er reklamasjonsretten satt til 5 år.

Garanti utstedes av produsent og dekker ofte mer en reklamasjonsretten. Det kan være utvidelse på antall år som eksempelvis rustgarantier.

Flere innlegg

God Sommer!

God Sommer!

Vi ønsker alle våres kunder en riktig god sommer. Verkstedet holder stengt ukene 28, 29 og 30 (8-26. Juli)